Savetovanje upravnika na Hvaru oborilo rekord

Da se isplatilo ići na Studijsko putovanje na Hvar znaju svi koji su krajem aprila tamo i bili. Savjetovanje upravitelja nekretninama 2019, najvažniji i najveći godišnji susret koji okuplja upravnike iz cele regije, ove godine je zagrebačka UDRUGA UPRAVITELJ organizovala na Hvaru. Mada je do Hvara dug put ipak je na skup stiglo više od 200 učesnika, a to je opet novi rekord. Mnogo je zanimljivih i različitih sadržaja pružilo priliku svima da za sebe nađu ono što ih zanima. Sve je to jedva stalo u čak četiri dana, od 24. do 27. aprila.

Skup je održan pod pokroviteljstvom i uz učestvovanje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Hvara, HGK, Agencije za zaštitu osobnih podataka i veliku podršku čak 23 sponzorska preduzeća koja su kroz svoja izlaganja upotpunila ovaj važan događaj. Organizatori su UDRUGA UPRAVITELJ, turistička agencija Mediaturist, a domaćin skupa splitsko upraviteljsko poduzeće STANO-UPRAVA.

Počelo je uz pesmu – pre radnog dela savetovanja ugodnu atmosferu napravila je Klapa Pharia sa nekoliko lepih dalmatinskih pesama.

Predavači su, u radnom delu savetovanja, u svojim izlaganjima izneli najaktuelnije teme iz upravničke prakse, a auditorijum im je poklanjao punu pažnju dokazujući koliko je sadržaj zanimljiv i dobrodošao.

Bilo je reči o inicijativi za ugradnju liftova, energetskoj obnovi zgrada i korišćenju sredstava iz EU fondova, zaštiti ličnih podataka, prinudnoj upravi, naplati sredstava SZ, očekivanom Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada, dimovodnim rešenjima, pravilnicima, pravnim dilemama, komunikaciji, informatizaciji i raznim drugim.

Svakog je dana centralni događaj bio po jedan okrugli sto u koji su se aktivno uključili učesnici iz publike što je itekako upotpunilo izlaganja govornika i doprinelo konstruktivnosti diskusije.

Veliko zanimanje izazvala je rasprava okruglog stola, održanog u četvrtak, pod nazivom – Na pragu novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada i međunarodna razmjena iskustva. Učestvovali su: Brankica Dejanović dipl.iur. – koordinator Odbora za pravo i predsednica Upravnog odbora UDRUGE UPRAVITELJ, prof. dr.sc. Hrvoje Kačer – redovni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, prof. dr.sc. Tatjana Josipović – redovni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc.dr.sc. Maja-Marija Nahod, pomoćnica ministra graditeljstva i prostornoga uređenja u Upravi za graditeljstvo i energetsku učinkovitost, Bojan Bodražić mag.oec. – predsednik UDRUGE UPRAVITELJ, Stevan Novković (Srbija)član je Upravnog odbora udruženja ‘Inicijativa za kvalitetnije stanovanje‘ iz Novog Sada, Rajko Fajmot (Slovenija) – direktor upravnih službi u društvu HABIT d.o.o. Velenje

Za vreme boravka na Hvaru potpisan je važan Protokol o saradnji upraviteljskih udruženja i udruga koji su potpisali Udruženje INICIJATIVA ZA KVALITETNIJE STANOVANJE iz Srbije, Združenje upravnikov nepremičnin ZUN iz Slovenije i UDRUGA UPRAVITELJ iz Hrvatske. Da podsjetimo, još lanjske godine Protokol su u Zadru bili potpisali predstavnici Srbije i Hrvatske. Protokolom su utvrđeni osnovni okviri za buduću saradnju udruženja, odnosno udruga koje okupljaju članove iz delatnosti upravljanja i održavanja stambenim zgradama i drugim vrstama nekretnina odnosno nepokretnosti. Osnovni cilj saradnje je razmena iskustava, upoznavanje različitih zakonodavnih okvira i praksi upravljanja i održavanja zgrada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za kraj ovogodišnjeg druženja na Hvaru palo je i tradicionalno neformalno druženje, razgledanje gradskog jezgra grada Hvara, eko-etno imanja Hora, i izlet na fascinantne Paklinske otoke.

Kako je bilo pogledajte u galeriji slika i kratkom filmu.