Veliki interes za seminar o Prinudnoj upravi

U sredu, 23. januara 2019. u B Hotels-u na Novom Beogradu održan je drugi u nizu najavljenih stručnih seminara vezanih za primenu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada (‘Sl.Glasnik RS’, broj 104/2016). Koliko je tema o prinudnoj upravi stambenim zajednicama važna i interesantna pokazuje i to što je seminaru prisustvovalo više od 40 učesnika iz cele Srbije. Zbog ovako velikog interesa seminar je umesto u prostoru preduzeća LCS Soft održan u B Hotels-u gde je održan čitav niz radionica. U novoj dvorani u prizemlju bili su odlični uslovi za rad, druženje, komunikaciju, osveženje i ugodne razgovore. Seminar je ugostio brojne stručne predavače i goste. Posebno smo ponosni na to što smo ugostili Svеtlanu Ristić – načelnicu Odeljenja za stambenu i arhitektonsku politiku i komunalne delatnosti Ministarstva građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе. Svojim su izlaganjima aktivnu diskusiju pokrenuli stručnjaci Stevan Novković, predsednik Upravnog odbora Inicijative za kvalitetnije stanovanje, Marko Arsenijević, iz preduzeća Kućni majstor, predavač i ispitivač za sertifikaciju profesionalnih upravnika pri Privrednoj komori Srbije i član Upravnog odbora udruženja Inicijative za kvalitetnije stanovanje, te Rade Ignjatović, Mario Erceg i Uglješa Šunjevarić iz preduzeća LCS Soft. Razvila se konstruktivna diskusija pa su učesnici dobili kvalitetne i kompetentne odgovore na pitanja koja su im važna. Program seminara obuhvatio je razne teme esencijalne za uspešan rad profesionalnaca koji svoj posao svakodnevno moraju da prilagođavaju propisima i rade ga u skladu sa Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Uvodni pogled na trenutno stanje prisutnima su predstavili Stevan Novković i Rade Ignjatović. Upravnike uvek zanima primena Zakona o stanovanju i održavanju zgrada i drugih vezanih propisa u praksi, a posebno Pravilnika o kriterijumima za utvrđivanje minimalnog iznosa, Kodeks i dr. Odmah zatim bilo je govora o inspekcijskim i poreskim nadzorima, pravnoj osnovi za izdavanje računa i naplatu naknada. Zanimljivo je bilo sagledati i stanje tržišta profesionalnog upravljanja, kako stoje stvari sa sertifikovanjem profesionalnih upravnika i kakve su procene očekivanog modela upravljanja.
Marko Arsenijević objasnio je u svom predavanju šta je prinudna uprava, kako se uspostavlja i koliko dugo može trajati. Prisutni su imali priliku saznati kakav je značaj prinudne uprave za zgradu, a kakav za profesionalnog upravnika. Možda najzanimljiviji deo je bio o samoj ulozi profesionalnog upravnika i da li mu se isplati prihvatanje prinudne uprave.

G. Arsenijević dao je i odgovor na pitanje koje logično sledi – mora li profesionalni upravnik prihvatiti svako imenovanje JLS za prinudnog upravnika i kako postupati u toj situaciji. Kako sve skupa izgleda u primeni i primeri iz prakse ipak su najviše zagrejali atmosferu.
Posebno ističemo učešće i doprinos kvalitetu rada na seminaru od strane gospođe Svetlane Ristić za koju su učesnici imali brojna pitanja, a i ona sama je u više navrata istakla da joj ovakvi susreti puno znače kada dobija konkretne informacije, pitanja i predloge s terena.
Učesnici su pokazali aktivno zanimanje za institucionalno udruživanje organizatora profesionalnog upravljanja pa su i nakon službenog završetka programa ostali u dogovorima i razgovoru o iskustvima iz regije.

Najavljujemo sledeći seminar 21. maja 2019. godine. Više na linku