Lokalni izbori usporili registrovanje stambenih zajednica

Prvobitni tempo kojim su se registrovale stambene zajednice u Srbiji malo je splasnuo jer čini se da su lokalni izbori aktuelnija tema. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda Srbije, od očekivanih 50-60.000 stambenih zajednica u Srbiji je do sada registrovano 20.500. 

Profesionalnim upravnicima povereno je 3.280, a to je 16% registrovanih stambenih zajednica.Profesionalni upravnik u Srbiji prosečno vodi 10 stambenih zajednica. Polovina od 609 do sad registrovanih profesionalnih upravnika upravlja svim onim stambenim zajednicama koje su se odlučile za profesionalce. Druga polovina još nije preuzela upravljanje. To znači da oni koji su „u poslu“ vode prosečno 10 stambenih zajednica.

Ubrzo će se pokazati koliko su odluke o profesionalnom upravljanju bile u korist stambenim zajednicama jer profesionalni upravnik mora da bude sertifikovan, odgovoran i stručan da bi mogao uspešno da odgovori na sve izazove koje nosi vrlo složena funkcija upravljanja.

Koji će biti udeo prinudne uprave, kada kreće u primenu i u kojim jedinicama lokalne samouprave, pratićemo i uskoro objaviti.

 

Izvor: RGZ