11. Radionica o primeni Zakona o stanovanju održana u novom prostoru LCS Softa

Jedanaesta radionica o upravljanju prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada održana je 25. aprila 2018. na novoj adresi preduzeća LCS Soft u Novom Beogradu. U prostranom i ugodnom ambijentu učesnici su imali priliku da čuju najnovije aktuelnosti iz područja upravljanja nekretninama. Ovaj put, osim tema iz programa radionice, tu su bile i novosti sa Savjetovanja upravitelja nekretninama održanog u Zadru sredinom prošle sedmice. To je jedini međunarodni skup te vrste u regiji a ove je godine okupio oko 300 učesnika. Za Okruglim stolom u Zadru svoja iskustva u upravljanju stambenim zgradama podelili su predstavnici Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije, Litvanije, Letonije i Austrije. Diskusija je bila dinamična, a informacije dragocene jer su predmet rasprave bili i neki od izazova koje tek očekuju upravnike u Srbiji. LCS Soft je uvek u na samom izvoru informacija pa je zato svaka naša radionica bogatija za pokoju novu temu.
Radni deo 11. radionice počeo je izlaganjem o primeni Zakona i drugih propisa u praksi, a čim je praksa u pitanju učesnici i sami imaju mnogo primera i pitanja za konstruktivnu diskusiju. U nastavku su se nizale teme o stanju sa sertifikovanjem profesionalnih upravnika i Registru stambenih zajednica, zatim pogled na tržište profesionalnog upravljanja u Srbiji i procena očekivanog modela upravljanja…
U drugom delu predstavljen je USZ softver za podršku rada organizatora profesionalnog upravljanja. Sa posebnom pažnjom učesnici su pratili kako korišćenje ovih integrisanih programa izgleda u praksi. Vrlo brzo se pokazalo da su ovim rešenjem u celosti obuhvaćeni svi zahtevi profesionalnog upravljanja, a softver ocenjen poželjnim.
Učesnici radionice su i ovaj put bili saglasni da će do pune primene Zakona da prođe još dosta vremena, a trebaće i puno angažmana svih koji u tom procesu na bilo koji način učestvuju. Koliko god je važno za profesionalne upravnike da budu stalno u toku s najnovijim informacijama toliko je edukacija važna i za vlasnike kako bi prihvatili činjenicu da je njihova zgrada od sad pravni subjekt poput preduzeća. A zajedno s tim dolaze odgovornosti i obaveze ali i prava, pa i ono najvažnije – bolji standard i kvalitetniji život pod zajedničkim krovom.

Sa radionicama do leta 2018. nastavljamo po objavljenom planu, a od jeseni kreću celodnevni stručni seminari s kompetentnim predavačima i uvaženim stručnjacima, puno materijala i primera iz prakse kao i odgovorima na brojna pitanja polaznika.
Komentare i predloge tema očekujemo i od vas.